Bli med på living lab-workshop hos Plateful!
man. 12. mai
|Plateful
FATE-prosjektet inviterer til den tredje av fire living-lab workshoper i Østfold.


Tid og sted
12. mai 2025, 13:00 – 17:00
Plateful, Solgaard Skog 60, 1599 Moss, Norge
Om arrangementet
Østfold fylkeskommune deltar i prosjektet FATE, finansiert av Norges forskningsråd
(From Awareness To Engagement: Young consumers in a sustainable food system)
Workshopen er den tredje av fire planlagte living lab-workshoper i Østfold. Elever, skoleledelse, kantine- og skolepersonell og lokale matprodusenter inviteres for sammen å tenke innovativt rundt fremtidens skolekantiner, læring og verdikjeder for mat. Living lab’en har som mål å sammen skape idéer og teste ut samarbeid, som vil kunne bidra til mer økologisk, mer frukt og grønt, mer ferske råvarer og at dette i større grad kan komme fra lokale produsenter. Dette er i tråd med målene for kantinene i de videregående skolene i fylket.
Workshopen vil inneholde: Vise hvordan living lab-prosessen er tenkt å bidra til utvikling av mer bærekraftige matsystemer
Gi innblikk i ulike aktørers idéer til hva som kan gjøres for å få til endring
Presentere de fire «handlingsområdene» for hvor idéer til aktivitet kan utvikles (basert blant annet på tidligere datainnsamling/workshoper)
Innenfor de ulike handlingsområdene arbeide med spørsmål knyttet til:
Hvilke idéer til samarbeid, aktiviteter og løsninger kan bringe oss nærmere der vi vil være i framtiden?
Hvilke idéer bør prioriteres å arbeide med, og hvordan skal vi realisere idéene?
Informasjon og dialog om den videre living lab-prosessen
Fire handlingsområder:
I den forrige living lab-workshopen ble det arbeidet med idéer innenfor følgende hovedområder for å nå fylkeskommunens mål om mer bærekraftig og sunnere mat i kantiner og bruk av mer lokal (økologisk) frukt, grønt m.m.:
1
Fra jord til kjøkken: Hvordan få til mer samarbeid mellom lokale produsenter og kantiner? (fokus på etablering av kontakt, øke etterspørsel etter økologisk, lokalt og grønt hos kantiner og elever, systemer for innkjøp/bestilling, logistikk etc.)
2
Fra kjøkken til kantine: Hvordan få til nødvendig endring i lokaler, fasiliteter m.m. for å kunne motta, bearbeide, servere og konservere mer mangfoldig og sesongbasert mat, unngå matsvinn etc.?
3
Fra kantine til elev: Hvordan få elever til å velge sunnere og mer bærekraftig mat i kantinene? (fokus på medvirkning i utforming av kantine og mattilbud, knytte kantinen til undervisning, læring og bevissthet rundt matvalg, kantinen som sosial møteplass, unngå matsvinn etc.)
4
Matkultur og -stolthet: Hvordan bygge stolthet og kultur rundt mat gjennom kunnskapsøkning og involvering av barn og unge? (fokus realisering av matkultursenter for befolkningen, samarbeid mellom restaurant- og matfag og naturbruk m.m.)
Oppgi et førstevalg og et andrevalg for hvilken gruppe du ønsker å være på når du melder deg på.
Til gruppearbeidet vil dere få utdelt idéene som kom fram for de ulike handlingsområdene i forrige workshop.
Påmelding innen 3.2
Spørsmål angående det faglige/innholdsmessige til Christine Hvitsand, Telemarkforskning: hvitsand@tmforsk.no