top of page

Lapskaus

Tradisjonell lapskaus med storfekjøtt og rotgrønnsaker

Utstyr:

  • Kjele

  • Sleiv

  • Kniv

  • Kuttebrett


For storproduksjon kan det være kjekt med vakuummaskin og souse-vide poser for å kunne øke holdbarhet, samt kunne bruke «Fjordland» prinsippet ved servering.

Idé:

Tradisjonell lapskaus med storfekjøtt og rotgrønnsaker En oppskrift på lapskaus med litt mørere oksekjøtt. Slik blir dette en rask og enkel hverdagsmiddag til enhver anledning. Det er godt, varmer og metter sultne mager i alle aldre. Det er lett å lage og rimelige råvarer. Bruk gjerne lokale råvarer som rotgrønnsaker og kjøtt.

Servering:

Ved liten mengde lapskaus holder det å bruke en kjele til å varme opp maten. Men husk svak varme og jevnlig røring i gryta for at det ikke skal svi seg. Ved større mengder kan et alternativ være å varme maten i vannbad ved bruk av vakuumposer. Man kan også varme opp lapskausen i kjele og ha den over i bakker/bokser for å så holde det varmt i en thermoeske.

Slik gjør du det:

  • Kutt kjøttet i terninger, deretter brun kjøttet godt i panne

  • Ha kjøttet over i en kjele, og fyll med kaldt vann.

  • Kok kjøttet mørt, og skum av under kokingen.

  • Ta ut kjøttet og kok inn kraften

  • Tilsett kjøtt og resten av grønnsaker

  • La det trekke til alt er mørt.

  • Smak til med salt og pepper.

  • Et lite tips om man ønsker en tykkere lapskaus, kan man «jukse» ved å helle i potetstappe

  • En viktig ting å tenke på er nedkjøling av lapskausen. Når man kjøler ned bør dette skje raskt som mulig.

Du trenger:

20 porsjoner

1 kg storfekjøtt – Gjerne seigt kjøtt som kan kokes lenge

1,2 kg rotgrønnsaker (gulrot, sellerirot og pastinakk)

5 løk

1 kg potet

100 porsjoner

15 kg storfekjøtt – Gjerne seigt kjøtt som kan kokes lenge

14 kg rotgrønnsaker (gulrot, sellerirot og pastinakk)

12 stk løk

10 kg potet

250 porsjoner

37 kg storfekjøtt – Gjerne seigt kjøtt som kan kokes lenge

35 kg rotgrønnsaker (gulrot, sellerirot og pastinakk)

30 stk løk

25 kg potet

500 porsjoner

70 kg storfekjøtt – Gjerne seigt kjøtt som kan kokes lenge

65 kg rotgrønnsaker (gulrot, sellerirot og pastinakk)

55 stk løk

50 kg potet

bottom of page