Hva er viktigst når det gjelder å få til en bærekraftomstilling i matsystemene? Hvilke bærekraftige produksjoner og lokale samarbeid finnes det i Østfold i dag? Og finnes det samarbeid mellom kantiner eller skoler og produsenter? Dette var noen av spørsmålene vi stilt oss i "Workshop om bærekraftige matsystemer i Østfold", som Guldkorn, Telemarkforskning og Nofima arrangerte på vegne av FATE-prosjektet.
Målsetningen med workshopen, som ble holdt på INSPIRIA Science Center var å identifisere og engasjere matprodusenter med flere til å delta i FATE-prosjektets kommende "Living labs" og å få innblikk i tanker om muligheter for samarbeid framover.
Workshopen var nyttig og inspirerende for konkretiseringen av den kommende living lab’en i Østfold. Mange gode refleksjoner og idéer til samarbeid og utvikling kom fram.
Før selve workshopen startet fikk deltagerne nyte en deilig lunsj. En høstsuppe med grønnsaker fra skolehagen på INSPIRA. Etterpå fikk deltagerne en omvisning ute i skolehagen på taket av INSPIRIA og høre litt om INSPIRIA sitt arbeid med skolehage for skoleklassene i Sarpsborg kommune.
Den kommende "Living lab" i Østfold skal fasilitere og skape en arena for dialog og samskaping av kunnskap, idéer og aktiviteter og skape samarbeid for engasjement og endring i matvalg. Her er alt mulig bare det bidrar til ønsket utvikling og det kan økonomisk og praktisk gjennomføres! Living lab skal engasjere og mobilisere bredt blant ulike aktører og som kan delta i hele innovasjonsprosessen og gjennomføring av idéer knyttet til skolene/kantinene.
Delås Gård fortalte om:
• Bærekraftaspekter ved sin produksjon og ulike salgskanaler
• Hva som skulle til for at de skulle samarbeide med kantiner og skoler?
Deltagerne i workshopen kom fra både videregående skoler, fylkeskommunene, kommuner, produsenter og ulike fagmiljøer, og det ble diskutert flittig rundt bordene. Det var enighet om at matsystemene våre er komplekse, og når det gjelder spørsmålet om hva som er viktigst når det gjelder å få til en bærekraftomstilling i matsystemene var det mange ulike innspill:
Produksjon
Kortere avstand mellom produksjon og forbruker
Økt selvforsyning og kriseberedskap
Bruk av «tapt» mat, bruke rester
Mindre prosessering – mer råvarebasert
Økologisk og kortreist (lokal) produksjon
Skape forutsigbarhet (i avtaler), må være lønnsomt å produsere
Distribusjon
Kortere avstand mellom produksjon og forbruker
Bedre infrastruktur og løse flaskehalser
Rettferdig fordeling i verdikjeden
Grossistene legger til rette for lokale produkter, gjøre salgsportalene mer levende/fleksible
Forenklete bestillingssystemer for å inkludere sesong og lokale produkter, for eksempel slik som gjennom Dagens mat
Marked og økonomi
Markedet må være styrt av etterspørsel
Lønnsomhet for produsenter
Skape offentlig etterspørsel
Gode avtaler og bærekraftig lønn for produsent og kantiner
Forbruker
Øke kunnskap og endre holdning hos alle (foreldre, barn og unge), matglede
Bevisstgjøring om hva man kjøper og nærhet til matproduksjon
For eksempel skolehager, kantiner. Inspiria og Kalnes vgs trekkes frem
Informasjon til forbruker, skape relasjoner
Endre forståelse av produktkvalitet og øke betalingsvilje
Spise opp og bruke alt
Politikk og regulering
Politisk vilje til endring
Offentlig sektor må gå foran, krav til bærekraftig innkjøp i offentlige institusjoner, skulle hatt konkrete mål for økologiske innkjøp
Endre landbrukspolitikken (subsidiering mot belønning for bruk av areal)
Samarbeid og nettverk
Knyttet tettere bånd mellom bonde og forbruker
Samarbeid i lokale og regionale nettverk
Innkjøpssamarbeid, alternativene er for dårlige
Bygge på folk, engasjement og vilje
Jobbe med ildsjeler
Diverse
Matkultur
Skape matglede
Verdsette maten
FATE-prosjektet, med Guldkorn som viktig bidragsyter, arbeider nå videre utover høsten med å konkretisere innholdet i Living lab i Østfold, som skal avholdes i desember.
Comments