Guldkorn inngår samarbeidsavtale med Østfold fylkeskommune
- Guldkorn SA
- May 5
- 2 min read
Det inngås en samarbeidsavtale mellom Østfold fylkeskommune og Guldkorn SA. Avtalen skal bidra til å styrke arbeidet med lokalmat i Østfold. Avtalen inngås for fire år, med en årlig støtte til Guldkorn SA på kr 500.000.

– Dette er et stort løft for oss og for hele lokalmatmiljøet i Østfold. Med denne avtalen får vi både stabilitet og tyngde til å sette fart på viktige prosjekter, sier Camilla Nordmo, administrativ leder i Guldkorn SA.
Felles mål – konkrete satsinger
Avtalen gjelder for perioden 2025–2028 og omfatter fem tydelige satsingsområder:
For avtaleperioden er følgende fokus:
Delmål 1 – Mer synlig lokalmat
Østfold fylkeskommune vil at Guldkorn sørger for at mat og drikke fra Østfold vises frem på en god måte på matmessen Umami. I for- og etterarbeidet skal det også jobbes med nettverksbygging og kompetanseheving for produsentene som er involvert.
Delmål 2 – Flere vekstkraftige bedrifter Østfold fylkeskommune vil at Guldkorn SA særlig skal stimulere til økt produktivitet og lønnsomme lokalmatbedrifter. Det er behov for samarbeid, kompetanseheving og profesjonalisering av næringen.
Delmål 3 – Økt næringsutvikling Guldkorn er en viktig samarbeidspartner for fylkeskommunens utvikling av lokalmatnæringen i Østfold. Guldkorn skal initiere utviklingsprosjekter og kunne delta som prosjektpartner for fylkeskommunen ved behov.
Delmål 4 – Økt rekruttering til landbruks- og matfag
Østfold fylkeskommune vil at Guldkorn skal bidra til godt omdømme for videregående utdanning innen naturbruk og restaurant- og matfag. Guldkorn skal også jobbe for samarbeid mellom sine medlemmer og naturbruk og restaurant- og matfag.
Delmål 5: Mer lokalmat på store arrangementer
Østfold fylkeskommune ønsker å legge til rette for at flere store arrangementer kan gjennomføres i fylket, og har opprettet tilskuddsordningen «Tilskudd til store arrangementer for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet». Østfold fylkeskommune ønsker at flere av disse arrangementene tilbyr lokal mat og drikke. Derfor vil ØFK at Guldkorn tilbyr noen av disse arrangementene sin kompetanse gjennom rådgiving og kontakt med produsenter/leverandører av lokalmat.
Styrke arbeidet med lokal mat og drikke i Østfold
Avtalen er en del av oppfølgingen av det nasjonale strategidokumentet Matnasjonen Norge og støtter utviklingen av Østfolds nye matstrategi.
Det fremheves i Fylkeskommunedirektørens vurdering av aktivitetsstøtten til Guldkorn tidligere år, har vært utløsende for mange gode arrangementer og kompetansehevende treff for lokalmatprodusenter og deres marked. Guldkorn har også jobbet mye med å bygge nettverk mot andre aktuelle aktører innen f.eks. reiselivsnæringen, videregående skoler og næringshager.
Fjorårets lokalmatutstilling i foajeen på Fylkeshuset var resultat av et samarbeid mellom fylkeskommunen og Guldkorn, samt aktivitetsstøtten. Aktivitetsstøtten i 2024 bidro også til at politikere, lokalmatprodusenter, hoteller, restauranter og andre markedsaktører signerte en intensjonsavtale for å heve omdømmet og forplikte seg til å vurdere og bruke lokal mat og drikke. 3 Det utarbeides nå en helhetlig matstrategi for Østfold og det er økt fokus på lokalmat. Et formalisert samarbeid med Guldkorn vil kunne bidra til økt måloppnåelse for satsingsområder som identifiseres gjennom arbeidet med matstrategien.
– Dette er et tydelig signal om at Østfold tar lokalmat på alvor, og vi takker for det gode samarbeidet med Fylkeskommunen. Guldkorn har vist gjennom våre aktiviteter at vi kan levere, og vi får nå får vi mulighet til å samarbeide enda tettere, sier Camilla Nordmo i Guldkorn.
Comments