top of page

Norsk brødhistorie skapes i Østfold

Råde Bakeri har sammen med Den Sorte Havre utviklet et brød basert på kun norske råvarer og hele 60 prosent er Svarthavre. Råde Bakeri fyller hele 90 år dette året. Det er anledningen for samarbeidet mellom de to lokale aktørene som i dag lanserte noe så sjeldent som et helnorsk brød.


Fra venstre på bildet: Ingunn Anstensrud, Den Sorte Havre, René Rafshol, ordfører i Råde kommune, Per Fredriksen, daglig leder Råde Bakeri, Anette Dingtorp, ansvar for butikk og personal Råde Bakeri, Linda Fredriksen, markedsansvarlig Råde Bakeri.


Et helnorsk brød – er det en nyhet da? Svaret er ja. Faktum er at det inntil nå knapt har eksistert et brød på det norske markedet som garantert inneholder kun norske råvarer. Det er mange brød i butikken som fremstår som norske, men som i stor grad er bakt på importert mel. En ny forbrukerundersøkelse viser at over halvparten av forbrukerne legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. Østfoldingene er derfor heldige som nå kan kjøpe helnorsk håndverk ved alle Råde Bakeri sine utsalgssteder.


Året 1933 var starten på Råde Bakeri. Da fikk Ole Fredriksen kjøpe bakeriet han startet som lærling i av Marius Solbrekke. Sammen med kona Ruth drev de to bakeriet. Arbeidsdagen startet omtrent kl 23:00 med baking om natten og utkjøring av varer om dagen. Bakerovnene glødet sommer som vinter og alt måtte bæres inn; vann, ved og mel. Det var et hardt arbeid å være baker. Sønnen deres Per Fredriksen er i dag daglig leder og baker hos Råde Bakeri. Han formidler både bedriftens og håndverkets historie med engasjement og god kunnskap. Bedriften har opp igjennom årene utviklet seg, utvidet med hele 10 utsalgssteder og hatt norgesmestere i konditor-faget. Med Svarthavre-brødet markerer de sitt 90-årsjubileum, skriver norsk brødhistorie og viser verdien av lokalt samarbeid.


Det er Den Sorte Havre fra Våler som leverer 60 prosent av innholdet i brødet, nemlig svarthavre. - Brødet er spesielt saftig og ekstra sunt. Urkornet svarthavre inneholder mer umettet fett enn vanlig hvit havre, mye fiber som betaglukaner, mer protein, og mindre karbohydrat. All svarthavre fra Den Sorte Havre er dessuten usprøytet. Dette brødprosjektet sammen med Råde Bakeri er et resultat av det vi vil kalle logisk landbruk, sier Ingunn Anstensrud fra Den Sorte Havre.


Brødet hadde sin førpremiere da Landbruks- og matminister Sandra Borch besøkte Østfold og Den Sorte Havre 21. mars. Ministeren roste brødets saftighet og viste stor interesse for både urkornet og samarbeidet mellom Den Sorte Havre og Råde Bakeri for å lansere et helnorsk brød. Ved lanseringen i dag var det smaksprøver av brødet, sprudlende eplemost fra Askim Frukt- og Bærpresseri og nydelig marsipankake.


Det kreves kunnskap for både å dyrke og finne råvarer med de rette egenskapene og riktig næringsinnhold. For å skape dette brødet må både bonden og bakeren kunne sitt fag. - Det er én ting som er viktigere enn alt – det er å levere gode varer, avslutter Per Fredriksen.
Kommentare


bottom of page