top of page

Orkla Foods Norge - Nora i Rygge

Rygges julefabrikk

På Orklas fabrikk på Rygge lages noe av det viktigste tilbehøret til julematen; Nora surkål, rødkål og syltede agurker og rødbeter.

Bli bedre kjent med

Orkla Foods Norge - Nora i Rygge

Det mange ikke vet, er at alle disse produktene lages av lokale råvarer, forteller fabrikksjef Hans Arnulf.
– Vi har 38 grønnsaksprodusenter som leverer kål, rødbeter og agurker til oss. Alle sammen holder til i distriktet, nærme nok til at de leverer råvarene direkte til oss med traktor og henger.

To av bøndene er Ole Konrad Fløgstad og Petter Ørmen. Begge har lang erfaring med å levere til Orkla.
-Vi har levert grønnsaker til fabrikken siden jeg var guttunge. Jeg tror faren min starta i 1967 – 68, forteller Ole Konrad. I år leverte han hele 390 tonn med kål og 55 tonn med små agurker til den lille fabrikken på Rygge. 

Petters familie har en lang historie med å levere rødbeter og andre grønnsaker til den lokale fabrikken på Rygge. – Vi har i hvert fall levert i 45 år, forteller Petter. - Både faren, bestefaren og oldefaren min leverte i sin tid til fabrikken. Og jeg har levert siden jeg tok over drifta for fem år siden, smiler han.


Produksjonssesongen starter når agurkene er modne, som regel i begynnelsen av juli. Agurkene har kort holdbarhet, og det er full rulle på fabrikken til alle er syltet og lagt på glass. Agurkene følges opp av kål og rødbeter. Dette er råvarer med bedre holdbarhet, og dermed kan produksjonen strekke seg over lengre tid. I løpet av et år produserer fabrikken hele 1,6 millioner glass med rødbeter og 5,3 millioner poser med surkål og rødkål.
– Det er klart at det har stor betydning å levere til Orkla. Det handler vel egentlig om å være eller ikke være for min del, sier Fløgstad.

Ansikt utad
Siden 2012 har Ole Konrad og Petter prydet pakningen på henholdsvis Nora Surkål og Nora Rødbeter.  Både Nora surkål, rødkål og syltede rødbeter fra Orkla er merket med Nyt Norge. Nyt Norge er en garanti for at råvarene er dyrket i Norge, av flinke bønder som følger strenge regler, og foredlet og pakket i Norge.

Du liker kanskje også...

bottom of page