Innsiktsfull dag med Living Lab hos Plateful i Moss
- Guldkorn SA
- May 21
- 3 min read
FATE-prosjektets tredje Living Lab samlet bredt engasjement og konkrete ideer for fremtidens matsystemer

Mandag 13. mai ble den tredje Living Lab-samlingen i FATE-prosjektet gjennomført – denne gangen i Moss, med Plateful som vertskap. Rundt 30 deltakere fra hele verdikjeden i Østfolds matsystem var samlet til en dag med statusdeling, idéutvikling og videreutvikling av tiltak som skal bidra til mer bærekraftig matproduksjon og bedre sammenheng mellom produsent, skolekjøkken og elev.
– Vi er inne i en fase der vi må gå fra idé til handling, og derfor hadde denne samlingen ekstra fokus på spørsmålet: Hva trengs for å få avspark?, sier prosjektleder i Guldkorn, Camilla Nordmo
Samlingen ble innledet med innlegg fra flere sentrale deltakere, som fortalte om fremgangen siden forrige workshop, hvilke dialoger som er i gang, og hva som må til for å realisere tiltakene de jobber med.
Platefuls sirkulære matsystem i sentrum
Vertskap for dagen var Plateful – et nyskapende matsysteminitiativ med base i Moss, og nyeste medlem i Guldkorn-nettverket. Plateful jobber med å utvikle en modell for distribusjon av overskuddsmat og etablering av sirkulære matsystemer, med mål om å redusere matsvinn og styrke lokal matberedskap.
– Det var utrolig inspirerende å se hvordan Plateful jobber i praksis, og hvordan de tenker helhetlig rundt alt fra logistikk og samarbeid, til forbrukerbevissthet og offentlig innkjøp. De viser tydelig at nye løsninger er mulig når man kombinerer teknologi, lokale råvarer og samfunnsengasjement, sier Camilla Nordmo i Guldkorn.
Lunsjen som ble servert var også et bevis på dette: en smakfull jordskokksuppe og beter i tre variasjoner – alt laget med lokale overskuddsvarer fra Fredskjær Gård i Rygge.
Konkrete ideer og veien videre
Etter innledningene jobbet deltakerne videre i fire temagrupper:
Fra jord til kjøkken
Fra kjøkken til kantine
Fra kantine til elev
Matkultur og stolthet
I hver gruppe ble det jobbet videre med konkrete tiltak som kan styrke lokal verdiskaping, bærekraft og kvalitet i offentlige måltider. Temaene spente fra logistikk og anbudspraksis, til elevmedvirkning og etablering av et matkultursenter i Østfold.
Gjennom gruppearbeidet ble det tydelig at mange av tiltakene henger sammen og forsterker hverandre – og at det er et sterkt behov for koordinering og samhandling på tvers av sektorer. Det legges nå en plan for hvordan det videre arbeidet skal struktureres fram mot neste (og trolig siste) Living Lab til høsten.
Fra idé til testing – nytt Guldkorn-prosjekt bygger videre på FATE
– Vi har fått med oss mange gode ideer, og viktigst av alt: konkrete behov og forslag til løsninger som kan gjøre en forskjell. Nå handler det om å holde trykket oppe og få realisert så mye som mulig, sier Camilla Nordmo
Som en direkte oppfølging av innsikten fra FATE og de tre Living Lab-samlingene, har Guldkorn fått støtte fra Østfold fylkeskommune til å gjennomføre prosjektet "Fra jord til kjøkken – nettverksbygging og kompetanseheving for økt lokalmat i kantinene".
Målet er å teste ut og videreutvikle flere av ideene som har kommet opp i Living Lab-arbeidet – blant annet gjennom gårdsbesøk, nettverkssamlinger og dialogmøter mellom offentlige kantiner og lokale matprodusenter. Fokus vil være på å gjøre det enklere å handle lokalt, styrke forståelsen for hvordan offentlige innkjøp kan tilpasses lokal verdiskaping, og å bygge tillit og samarbeid på tvers av ledd i matsystemet.
Prosjektet starter opp høsten 2025 og vil løpe frem til høsten 2026. Det ledes av Guldkorn, med støtte fra Østfold fylkeskommune og i tett samarbeid med Matvalget, kantinenettverket og flere av produsentene som har deltatt i FATE.
– Dette gir oss en unik mulighet til å gå fra innsikt til handling, sier Camilla Nordmo.– Ved å teste konkrete løsninger i praksis og involvere både beslutningstakere og matprodusenter, håper vi å bidra til reelle endringer i hvordan lokalmat blir en naturlig del av det offentlige måltidet.
Prosjektet FATE
FATE - From Awareness to Engagement er et fireårig prosjekt som pågår ut september 2027. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd, og ledes av Nofima. Øvrige prosjektpartnere er Telemarksforskning, Østfold fylkeskommune, Matvalget, Klimato og Guldkorn.
«Living lab» vil eksperimentere med samskaping av kunnskap, aktiviteter og innovasjoner for å øke kunnskapen om bærekraft og teste ideer for tiltak som kan føre til endringer i atferd og tankesett. Tiltakene vil bli lansert i skolekantiner som allerede er i ferd med å forandre sitt mattilbud, og utvalgte skoler vil også gjennomgå et opplæringsprogram. Virkningen av disse tiltakene vil følges på langsikt, sammen med studentenes fremgang mot voksne, uavhengige liv.
Telemarksforsking leder arbeidspakken knyttet til «living lab», som Guldkorn er en del av. Guldkorn kommer inn fra produsentsiden i denne living laben. Det er planlagt tre-fire workshops 2024/2025, med diskusjoner og med utprøvning av tiltak (eller til og produkter og prototyper) som er rettet mot å fremheve bærekraftig handling blant unge forbrukere.
Comments