top of page

Studietur med lokalmatperler på rekke og rad!

Lokalmat studieturen til Indre Østfold ble en uforglemmelig opplevelse, som gav både de norske og svenske deltagerne mersmak til vår matkultur og vårt landskap. Over to hele dager fikk vi vist frem den ene Østfold-perlen etter den andre. Ikke rart vi kjenner Østfoldhjertet banker!



Stine Bjørnstad fortalte om sin reise med etableringen av Fru Blom


Holdbar utvikling er vår tids største utfordring. Interreg prosjektet Besøksnæringen 2.0 møter aktørenes behov for å bygge kompetanse, forsterke innovasjonskraften og knytte sammen grenseregionenes aktører til en bærekraftig destinasjon.


Målet med prosjektet Besøksnæringen 2.0 er å styrke konkurransekraften og den grønne omstillingen til bedrifter i turist- og servicebransjen i grenseregionen.


Besøksnæringen 2.0 skal jobbe for å heve kompetansen innen bærekraft og sirkulær forretningsutvikling. Videre vil de fremme bærekraftig stedsutvikling gjennom innovasjon og digitalisering. Gjennom tett samarbeid vil de sørge for at grenseregionen blir mer synlig.


Som en del av prosjektet ble alle Guldkorn's medlemmer invitert til å være med på en studietur til Indre Østfold 17. - 18. april. Og det ble virkelig en tur som som vekket sansene til live med lokalprodusert norsk mat og kultur. De svenske og norske deltagerne fikk utforsk historiske gårder, la seg inspirere av innovative matprodusenter og lære hvordan de kan jobbe bærekraftig. 



Ingjerd og Stine på Villa Welhaven i Mysen


Det blir veldig mange timer inne i sin egen bedrift. Det er kjempeviktig å komme litt utpå, hente inspirasjon og få innputt utenfra.

Ingjerd, Villa Welhaven




Visit Indre Østfold, i samarbeid med Rakkestad Næringsråd og Guldkorn hadde ansvaret for å sette programmet på turen som inneholdt totalt 15 programposter. Turen tok oss med til blant annet flere av Guldkorns medlemmer, som villig stilte opp og delte av sine erfaringer: 


  • Bøensætre i Aremark – den største og best bevarte husmannsplassen i Østfold. Her driver Hedda og Egil Kortnes en levende husmannsplass med husdyr og helårsbosetning i et restaurert kulturlandskap, slik det framstod rundt forrige århundreskifte. Og samtidig som de tar vare på den gamle husmannskulturen, fletter de inn mere nytenkende og spennende permakulturprinsipper. Bøensætre har  vært Farmen gård to ganger på norsk TV, og en innrykk på tysk TV. I dag tar de imot grupper og holder ulike kurs.

  • Bamsrudlåven – På familiebedriften Bamsrudlåven produserer de prisbelønnet gårdsis, laget på lokale råvarer. Med egg fra egne frittgående høner, fersk melk fra nabogårdene og frukt og bær fra lokale gårder har de utmerket seg og vunnet flere priser. Vi får blant annet historien om hvordan ønsket om å bruke restproduktene fra to ulike produksjoner har vært motivasjonen til å skape et nytt bærekraftig produkt. En eplesorbet der de tar vare på alle de gode smakene, som blir igjen etter pressing av epler på Dyre Gård i Rygge, og eggehvite som blir igjen etter egen produksjon av iskrem. På denne måten får de utnyttet hele eplet og hele egget! Det selvbetjente gårdsutsalget er åpent 24/7 alle dager i året. I tillegg tilbyr de overnattingsmuligheter og leie av lokaler.

  • Askim Frukt- og Bærpresseri har siden 1936 presset råsaft av epler, bær og grønnsaker og laget tradisjonsrike produkter kjent av generasjoner. I presseriet har de  utviklet en flott helårsåpen butikk med  egenproduserte bær- og fruktprodukter, og produkter fra andre småskalaprodusenter.

  • La Mòss -Alfonso kommer fra en liten landsby sør i Italia, og er en av gründerne bak den lille gourmet restauranter La Mòss i Mysen. Kjærlighet har vært den største byggesteinen bak ideen om La Mòss. Mange var tvilende til om det var nok kundegrunnlag til et slikt konsept i Mysen, men La Mòss har klart det. Her kan du nyte mat og vin i harmoni – folkelig gourmet!

  • Slakteren Brygghus har etablert seg i Mysen, i det gamle huset til Brødrene Diskerud - en av regionens beste slaktere og kjøttutsalg i mange tiår. Nå huser lokalene et lokal ølhus med ølutsalg, hjemmebryggerbutikk, bryggeri og pub.

  • Villa Welhaven - To søstre og deres kusine tok over Villa Welhaven sommeren 2023. De er en veldig engasjert og mat-opptatt gjeng, og lager maten fra bunnen av. De har eget bakeri, og gjennom sommeren og høsten plukkes og sankes det.

  • Søndre Rud Gård - En av Villa Welhavens leverandører, som driver oppdrett av hjort, kommer også en tur innom for å fortelle sin historie.

  • Brødr. Ringstad - er en tradisjonsrik familieeid kjøttforedlingsbedrift i Rakkestad. De er lidenskapelig opptatt av dyrevelferd, godt håndverk og råvarer av høy kvalitet, og har fokus på verdikjeden fra råvare til ferdig produkt gjennom håndlaget kvalitet og prisvinnende spesialiteter. De har gjennom sin merkevarebygging tatt «Kjøtt på blodig alvor!», og har gjennom Pop-Up restauranten LEKKERMUNN skapt minneverdige kvelder i matgledens tegn.

  • Rudskogen Tapas – «Smak av Østfold» Rudskogen Motorsportsenter er landets første motorsportanlegg som er Miljøsertifitsert. Deres satsning på fornybar energi i kjøretøy, hurtigladere, lagring av solkraft og lokalmat har gjort at de er med i flere internasjonale pilotprosjekter.   Rudskogen har nytt kurs og konferanseanlegg og en splitter ny restaurant med kjøkkenkapasitet til å lage 1000 porsjoner i slengen. Konferansekunder har 3 ulike menyer å velge mellom: Ordinær, vegetar og Smak av Østfold. Selvsagt har vi valgt den sistnevnte, og det betyr at vi får en masse ulike smakebiter av ulike Østfold-råvarer. Menyen presenteres av kjøkkensjef Stian, krydret gjennom en geografisk historiereise gjennom råvarenes opprinnelse. Stian er styremedlem i Norske kokkers landsforening Østfold og brenner for rekruttering til mat – og restaurantfag. Hans engasjement innen opplæring, nærmiljø og lokal verdiskapning har resultert i en nystartet medieprofil ‘’Kokkesjefen’’, som han har i samarbeid med Mesterbrev.

Østfold Tapas på Rudskogen Motorsenter



Turen har gitt oss masse tips om lokalmatprodusenter i vårt eget nabolag.

Stine, Villa Welhaven



Takk til alle dere, både Guldkorn medlemmer og andre, som bidro til at studieturen i Indre Østfold ble en suksess. Og takk til Svinesundskommittén og Visit Østfold for at de ønsket å legge studieturen til vår region.


Dette ble en uforglemmelig opplevelse som gav både de norske og svenske deltagerne mersmak til vår matkultur og vårt landskap. I Indre Østfold har vi de mest fantastiske mat- og drikkeprodusentene, kafeene, butikkene og restaurantene – vakkert innbakt i et utrolig landskap.


Veldig stas å vise frem alle våre kreative folk med fantastisk driv, la de besøkende få smak mat i verdensklasse og oppdage flere fantastiske steder vi håper de vil besøke og fortelle om igjen og igjen! En inspirerende reise utover det vanlige, også for oss som allerede er godt kjent i regionen. Østfoldhjertet banker!






bottom of page