top of page

Et godt nytt år til alle lokalmat entusiaster

2021 går mot slutten. Vi har et år bak oss med mange ulike utfordringer. Noen store, andre små. Det som er sikkert, er at det er når enn løser utfordringene enn vokser som bedrift og medmenneske. Serveringsbransjen har hatt det tøft i flere omganger mens mange av de små lokalmatprodusentene kan vise til alt fra vanskelige til positive resultater. Produsenter som leverer til dagligvare, har økt levering og vært med på å øke omdømme av norske matgleder.


Vi går 2022 i møte med ny nedstengning. Det er nå vi må se de nye mulighetene, bruke hverandres råvarer, dra rundt i Østfold å oppleve den lokale maten med all den lokale drikken vi har å by på. Samhandling og støtte er hva vi trenger en stund til.


Et riktig godt nytt år ønskes fra hele styret til alle lokalmat entusiaster om du er produsent, serveringsbedrift, kommunalt eller statelig ansatt. Fortsett å nyt det lokale mangfoldet vi har i Østfold.



Gull til Rygge Meieri

Under Mosseregionens næringskonferanse ble det delt ut gründerpris hvert år. I år gikk prisen til Rygge Meieri. Meieriet har under sin korte eksistens allerede fire ansatte, blitt vurdert som Norges beste Brie og femte beste ost i Norge. Meierier i det gamle meieriet fra 1879, nærmeste nabo til Rygge stasjon med eget utsalg av egne og andre lokale produkter fra medlemmene våre. Stas!


Østfold er og blir et av Norges viktigste matregioner. Det er derfor gledelig at produsentene våre blir verdsatt på lik linje med annen næring i kommuner. Vi oppfordrer herved andre å nominere lokale produsenter i sin kommune til priser kommunen du bor i helt sikkert har.


Vil du lese mer om prisen og begrunnelsen for at Rygge Meieri vant, trykk HER.



Spesialitet, merket for unik smak

I Østfold har de vi i høst fått fire nye produkter i merkeordningen Spesialitet - unik smak. Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokal mat og drikke i Norge. Merket skal gjøre det enkelt å finne produkter med spesielle kvaliteter i butikken. Fagjuryen vurderer produktenes sensoriske egenskaper sammenlignet med gjennomsnittet eller standardprodukter i sin kategori. Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Den første utdelingen var på Bamsrudlåven hvor Askim - Frukt og Bærpresseri fikk merket for Askim Årgang eple og ingefær. Bamsrudlåven fikk på sin bjørnebærsorbet med bær fra Hauger gård i Råde. Isen vant også foredlet grønt i Det norske måltid 2020. Under Mossekonferansen fikk Den Sorte Havre merket for sin müsli med tranebær, mens Rygge Meieri fikk for sin Brie. Vi gratulerer dem alle. Fagjuryens begrunnelser for Brien til Rygge Meieri og müslien til Den Sorte Havre var at :

  • «Bjølsund Brie» er en svært pen ost med noe rødkitt i skorpen. Osten er mild og behagelig kremet i konsistensen, med en fyldig og rik munnfølelse.

  • fagjuryen la vekt på den gode smaken av havregrynet og konsistensen på produktet. Havren oppleves saftig og delikat, med en balansert smak av tranebær.

Østfold er og blir ett av Norges viktigste matregioner. Både som store, - mellom og små lokalmatprodusenter. Vi trenger dem alle. Men å komme gjennom nåløyet å få merket for unik smak, det er noe ekstra.





To produkter til Det Norske måltid 2022

Når vi allerede har fått priser og merker har vi allerede nye muligheter til å få to nye Norgesmestere. I finalen har vi produkter i kategoriene Årets bakst og Årets kjøtt.


I Årets bakst sendte Klemmetsrud gårdsbakeri inn sin melkeloff til vurdering. Vurderingen holdt helt frem til finalen. Det betyr at Melkeloffen fra Indre Østfold allerede er på topp tre av beste bakst i Norge.


Det samme gjelder Flat Iron filet av kalven fra Østlandsk Rødkolle og Melleby gård i Rakkestad.


Finalen blir sendt digitalt 3. februar. Vil du følge med hvordan det går med produktene i finalen fra Østfold kan du bruke lenken HER.







Sjømat i Østfold

I Østfold satser vi på spisesteder med lokal mat og drikke på menyen. For å gjøre menyen hel må vi ikke glemme at Østfold har mange gode lokale sjømatbedrifter og produkter. Hva er ikke mer naturlig å ta med seg serveringsstedene på tur å se, smake og snakke med sjømatbedriftene?


Den 8. november møttes vi på Big Fish på Skjærhalden til lokalmatfrokost. Til frokost hadde vi smaksprøver av müsli fra Den Sorte Havre, brød og knekkebrød med Duga, syltetøy fra Askim Frukt - og Bærpresseri. Ost og yoghurt fra Rygge Meieri, eplemost fra Dyre gård- og bjørnebærsaft fra Hauger gård. Selvfølgelig hadde vi med eple og ingefær i serien Årgang fra Askim Frukt - og Bærpresseri. Kaffen kom selvfølgelig fra Øst Kaffebrenneri. I tillegg fikk vi spise så mye reker og sjøkreps fra Skjærhalden Fiskemottak, også kalt Hvaler Fisk, som mye vi ville.


Storm Østers gjør uønsket Stillhavs - østers i skjærgården til næring og luksusvare. Hvaler - krabbe satser stort og har flyttet produksjonslokale fra Hvaler til Grålum. Videre kjørte vi til Norges eneste oppdrettsanlegg på laks. Fredrikstad Seafood på Øra er allerede kommet så langt at salget av laksen selges til serveringsbransjen i Østfold og til eksport.


Dagen ble avsluttet på Nøisom - et bryggeri som begynner å få fotfeste i restaurant - og dagligvaremarkedet. På Nøisom fikk vi smakt på de mange ulike alkoholfrie slagene til å drikke eller ha i drinker samt øl som passet til østers fra Hvaler som Majoren Kro og Stue hadde laget mange ulike smaksprøver av. En vellykket dag. Det meddeles at flere utvalgte spisesteder og utsalgssteder allerede har sjømat fra Østfold på menyen eller i disken.






Kommunesamling i Indre Østfold kommune

Kommunesamlinger er møtestedet hvor vi sammen fokuserer på lokalematen i kommunen og regionen vår.


EventPartner Norge lagde smaksprøver i sine lokaler på Momarken Travbane. Med kjelår fra Sandem Gård, pølser og pate fra Norsk Ullgris, brød og kake fra Norsk Urkorn, egg og is fra Bamsrudlåven, lomper fra Buer, focaccia med mel fra Holli Mølle, Livechè - kylling fra Nortura Hærland og våre tre gårder i Østfold. Drikke var fra Askim Frukt - og Bærpresseri.


Ordfører Frøshaug gav oss oppløftende informasjon hvordan Indre Østfold kommune jobber systematisk for å bruke mer lokale matvarer i egen organisasjon. Foreløpig er planen å kjøpe poteter og egg fra lokale produsenter.


Storkjøkkenet i kommunen arbeider for å lage et årshjul hvor det serveres festmat på kommunens sykehjem. Drømmen er å lage festmåltider av lokalmat. Transportavstand er et viktig kriterium i deres lokale anskaffelsesreglement. Prosjektleder for å gjøre Askim til fruktbyen med Askim Frukt - og Bærpresseri som spydspiss er ansatt. Egen aktivitetskalender over hvor lokalmat kan kjøpes pluss oversikt over aktiviteter i hele kommunen hvor lokalmat selges er laget. Kommunen heier på produsenter og har mange ulike aktiviteter som gagner produsentene og bygger stolthet over å produsere mat i kommunen.


Norges nye strategi "Matnasjonen Norge" og dens betydning for Østfold ble redegjort av Landbruks - og matdepartementets seniorrådgiver Nina Mosseby. Et innblikk i en produsents hverdag fikk vi av Sandem gård, Norsk Urkorn og Norsk Ullgris mens koblingen mellom museum, opplevelse og mat fikk vi av Folkenborg Museum. God mat, nettverks - og relasjonsbygging. Det blir et matmangfold på tvers av fag - og produksjonsområder av slikt.






Ny nettside og nye muligheter

Vi går 2022 i møte med ny nedstengning. Det er nå det gjelder å se muligheter og bruke hverandres råvarer, dra rundt i Østfold å oppleve den lokale maten med all den lokale drikken vi har å by på. Spør etter den lokale maten der du spiser eller handler. Jo flere som spør, jo større sjanse er det for at produktet ditt og andres kommer inn i menyen eller i hylla.

Før vi avslutter vil styret gi en liten oppmuntring og en gladnyhet. Vi kan vel si at det blir året julepresang til oss alle når ny nettside lanseres om litt. Det gleder vi oss masse til. Til dere som ikke har sendt inn nye bilder og tekst til Ida - gjør det nå! Godt nytt år til alle - SAMMEN ER VI STERKE!

bottom of page