Det beste fra havet, elvene, skogene og jorda. De fineste folka med den lange erfaringen og det luneste smilet.
Østfold er et bra sted!
Vil du smake?
Årets viktigste møteplass for deg som jobber med mat i Østfold!
Smak på Østfold konferansen kobler innkjøpere i HORECA-markedet med lokale produsenter - med mål om mer Østfoldmat på menyen!
Årets tema er: Rå smak. Rå opplevelser! - med fokus på håndverket, kvaliteten, de fantastiske råvarene og de dedikerte produsentene.
Konferansen avholdes mandag 20. oktober 2025 på Verket Scene i Moss.
Østfold er et bra sted - vi vet det smaker!


En konferanse for deg som
-
er nøkkelperson i HORECA
-
kjøkkensjef
-
innkjøpssjef
-
hotelleier
-
kokk
-
servitør
-
-
jobber med kurs - og konferanse
-
driver opplevelsesbedrift med fokus på lokalmat
-
er lokalmatprodusent eller har planer om å bli det
-
brenner for å få mer Østfoldmat på flere fat
Program for dagen
Det er folka som gjør dagen, og Smak på Østfold-konferansen samler mange spennende stemmer på scenen. Konferansen byr på et rikholdig program som gir nyttig innsikt om Østfoldmaten
09.00 – 09.30
Registrering, mingling og servering av en smaksrik Smak på Østfold-frokost

09.30 – 09.40
Hei og velkommen ved styreleder i Guldkorn, Reidar Kaabbel
09.40 – 10.00
Når råvarer skaper opplevelser ved Arne Hjeltnes - dagens konferansier
Arne Hjeltnes er kjent for sitt engasjement for norsk mat. Gjennom tv-serier som «Gutta PÅ Tur», «Det Norske Måltid» og «Verdt å tråkke til» har Arne vært overalt i Norge og smakt det meste. Han har jobbet for norsk fisk i Asia og vært turistsjef for Norge i Amerika. Arne har skrevet 25 bøker - mange av de om mat. For tiden lager Arne en tv-serie om Norge for amerikanske PBS. Ingen kjenner den norske lokalmaten og hva den betyr bedre enn han.
I sin innledning på Smak på Østfold setter han rammen for dagen med refleksjoner rundt årets tema. Med sitt unike engasjement for norsk lokalmat viser han hvordan råvarer skaper opplevelser – og leder oss gjennom resten av dagen.

10.00 – 10.30
Produsentpitch: Rå smak på 5 minutter
5 produsenter får 5 minutter hver til å presentere råvaren sin, historien bak og hvordan den kan brukes i HoReCa.
-
Design Ice
-
Fredskjær Gård
-
Lundeby Gård
-
RAA Brewing Company
-
Gyllensten Gourmet
10.30 – 10.40
Pause og benstrekk

10.40 – 11.00
Rå smak, rå honning! ved Kjartan Dahl, Kjartans Honning
Kjartan Dahl har gjort honning til en råvareopplevelse i seg selv. Med lidenskap for birøkt og smak har han og kona Marianne bygd opp Kjartans Honning til et kjent navn i norsk lokalmat, og har laget 100% rå honning helt siden 1938! De har valgt en distribusjonsstrategi – der helsekostbutikker har vært en av de viktigste kanalene, i tillegg til dagligvare og nisjebutikke.
Med fokus på både smak, helse og opplevelse viser Kjartan hvordan strategiske valg i distribusjon kan gi produsenter nye muligheter og plass i markedet. På scenen deler han historien om biene, smaken – og reisen fra bikube til butikkhylle.
11.00 – 12.00
Bli kjent med Østfoldprodusentene ved Camilla Nordmo, Daglig leder i Guldkorn
Det beste fra havet, elvene, skogene og jorda - Bli med å Smak på Østfold. Alle produsentene som er tilstede med stand presenterer seg med – navn, produkt, geografi og informasjon om salgskanaler.
.jpg)


12.00 – 13.00
Lunsj - Smak på Østfold ved Markus Nagele og Mikael Hólm Óskarsson, Majoren Kro & Stue
Årets Smak på Østfold-lunsj leveres av Majoren Kro & Stue, en tradisjonsrik restaurant midt i Fredrikstad. Siden oppstarten i 1990 har Majoren utviklet seg til å bli et av byens mest kjente spisesteder, med et kjøkken som bygger på regionale mattradisjoner og sesongens beste råvarer.
Menyen i restauranten er signert Markus Nagele og Mikael Hólm Óskarsson. Markus er kjent for sitt arbeid med vilt og lokalmat, og har gjennom mange år bidratt til å løfte fram jakten og naturen som en viktig del av matkulturen. Svigersønnen Mikael har bakgrunn fra Island, og har med seg både nordiske impulser og erfaring fra popup-konsepter og restaurantkjøkken. Sammen utgjør de et team som kombinerer tradisjon og nyskaping.
Deres menyer tar utgangspunkt i ferske, lokale råvarer – ofte levert gjennom Guldkorn-nettverket – og viser fram bredden i det Østfold har å by på. Alt vilt på menyen kommer fra Majorens eget jaktlag. Dagens konferanselunsj blir en lunsj som speiler både regionens matkultur og Majorens egen stolte historie!
Velbekomme!
13.00 – 13.40
Fire myter og ett faktum om dagligvare - betrakninger om lokalmat, kunder og trender ved Eivind Haalien, Kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen
Dagligvare er en av de mest debatterte bransjene i Norge. Som kategorisjef for lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen vil Eivind Haalien belyse fire seiglivede myter – og løfte frem ett faktum alle bør ha med seg. Han gir et ærlig og engasjerende innblikk i hvordan kunder, trender og lokalmat faktisk spiller sammen i dagligvare, og avslutter med spørsmål og refleksjon fra salen.

13.40 – 14.10
Grossitpitch: Logistikk som løfter lokalmat
Grossistene i salen får 5 minutter hver til å fortelle hvem de er, hvordan de jobber med lokalmat, hvem de leverer til – og hva som kreves av produsenter for å komme inn i systemet. En rask og nyttig oversikt over viktige distribusjonsledd.
-
Asko Servering
-
Dagens Farm
-
Godt Lokalt
-
Smak mer Norge
-
Plateful
-
Finn Øko
-
Localfood.no
14.10 – 14.30
Pause og benstrekk

14.30 – 14.50
Flere veier til markedet ved Hans Olav Bjerketvedt, Dyre Gård - Eplegården i Rygge
Dyre Gård i Rygge er en økologisk eplegård med over 35 000 epletrær og eget gårdspresseri. Her dyrkes flere sorter epler som foredles til blant annet eplemost, cider og andre produkter av høy kvalitet.
Dyre Gård er til stede i flere distribusjonskanaler – fra dagligvare til nisjebutikker og serveringssteder. På Smak på Østfold deler de hvordan de tenker rundt valg av kanaler, og hvilke erfaringer de har gjort seg for å bygge både merkevare og marked.

14.50 – 15.10
Når smaken blir kvalitet ved Aslak Henriksen, daglig leder i Norsk Matraps og kokk Filip Nicolas Bjerkem, Restaurant Re-Naa
Hvordan kan en norskprodusert kaldpresset rapsolje løfte både restaurantretter og hverdagsmat? Norsk Matraps har tilknyttet seg Michelin-kokken Filip Nicolas Bjerkem fra Re-Naa i Stavanger, som ambassadør for varemerket Odelia. Som souschef har han solid kompetanse fra restaurantkjøkken og er ekspert på smak. Sammen fra scenen viser Aslak og Filip hvordan de jobber med rapsoljen – fra produktutvikling til bruk i kjøkkenet, og hvordan oljen kan ta plass både hos toppkokker og i hverdagsmaten.

15.10 - 15.50
Østfold som matdestinasjon ved Arne Hjeltnes
Vi runder av dagens konferanseprogram med et bredere blikk på hvordan lokalmat bygger identitet og attraktivitet for hele regionen. Arne Hjeltnes tar oss med på en inspirerende reise inn i fortellingene, menneskene og råvarene som setter preg på Østfold – og viser hvordan lokalmat ikke bare er mat, men kultur, opplevelser og stolthet. Med humor, erfaring og glimt i øyet gir han oss perspektiver på hvordan lokalmat kan løfte både næringsliv, reiseliv og omdømme.

16.00
AfterWork på Underverket Gastrobar
Bli med på uformell AfterWork på Underverket en trapp ned. På AfterWork blir du så lenge det passer. AfterWork er en arena der du kan mingle og møte nye og gamle bekjente i matbransjen i Østfold. Yulia og gjengen på Underverket serverer oss lokal snakstallerken og det er muligheter til å kjøpe drikke fra Underverkets meny. Baren er åpen utover.
16.30
Utdeling av Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Østfold ved Olav Moe, Innovasjon Norge
Hvem blir årets vinner av den gjeve BU-prisen i Østfold? Prisen deles ut av Innovasjon Norge til en bedrift eller gründer i landbruket som har vist nyskaping, bærekraft og evne til å skape verdier lokalt. Vinneren mottar 50 000 kroner i premie og har mulighet til å kjempe om den nasjonale prisen på 250 000 kroner. Vi gleder oss til å avsløre årets fylkesvinner sammen med dere!
.jpg)
Takk for i år!
Vi sees neste år!
Det beste fra havet, elvene, skogene og jorda.
På Smak på Østfold-konferansen blir du kjent med noen av Østfolds beste produsenter. Her er noen av produsentene du kan møte på årets konferanse. Utstillerlista fylles opp fortløpende.
Se bilder fra fjorårets konferanse
Ikke gå glipp av årets viktigste møteplass for deg som jobber med mat i Østfold!

Praktisk informasjon
Dato:
Mandag 20. oktober 2025. Konferansen legges til en mandag, slik at også du som jobber i restaurant kan bli med
Sted:
Årets konferanse avholdes på Verket Scene i Moss.
Klokken:
09.00 -18:00
Registrering og velkommen fra kl . 09.00. Konferanseprogrammet går fra 09:30-16:00
Nytt i år! - AfterWork:
Bli med på uformell AfterWork på Underverket Gastrobar i etasjen under fra kl. 16.00. På AfterWork blir du så lenge det passer. Det er ikke noe offisielt program, bare en uformell arena der du kan mingle og møte nye og gamle bekjente i matbransjen i Østfold. Det serveres mat og det er muligheter til å kjøpe drikke fra Underverkets meny. Baren er åpen utover. Innovasjon Norge deler ut Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Østfold kl. 16.30.
Mat og drikke: På konferansen serveres en lett og smaksrik Smak på Østfold-frokost og Smak på Østfold- lunsj. På AfterWork på Underverket serveres en tallerken med lokale fristelser.
Pris:
Deltagelse på konferansen er gratis og inkluderer inngang til konferansen på Verket Scene, inngang til AfterWork på Underverket, mat og drikke på konferansen og mat på Underverket. Drikke på Underverket betales av den enkelte selv.
Utstillere:
Alle lokalmatprodusenter inviteres til å delta med stand og smaksprøver under konferansen.
Samarbeidspartnere



















































