top of page
Guldkorn-Elgburger.jpg

Trinn 4:
Lær av andre

Lær av andre

Mange arrangører og aktører er profesjonelle til fingerspissene når det gjelder både matprofil, valg av råvarer og sammensetning av meny. Her har vi samlet en kvartett som vi lar oss inspirere av.

01

Matriket Midt: Håndholdt festivalmat, 20 oppskrifter

Matriket Midt, jobber med «Mat og drikke langs Nordens grønne belte», herunder å utvikle nye konsepter for håndholdt festivalmat. De stilte seg spørsmålet: Hva er egentlig bra festivalmat?
For å finne svaret, samlet de 30 matprodusenter, kokker og festivalarrangører. Målet var å få mer lokalmat på festivaler og arrangementer, utvikle en forretningsmodell for bruk av lokalmat for arrangement som gir verdi for produsent og arrangør - og ikke minst gi de besøkende en bedre festivalopplevelse.

Resultatet fra workshopen finner du i brosjyren «Håndholdt Festivalmat». Her oppsummeres workshoppen med 20 ulike oppskrifter, alle utviklet med tanke på håndholdt festivalmat.

02

Vinjerock

"Nå er lokalmat akkurat sånn som musikkbransjen var før i tiden. Man reiste rundt, lette etter plater i butikkene og ville finne artister man selv likte"  Festivalsjef Julie Forchhammer i Vinjerock


Festivalsjefen i Vinjerock mener altså at lokalmat er den nye rocken, og her er eksempler på hvordan dette gjenspeiles i festivalens matkonsept: Kortreist, rimelig og velsmakende.


"For oss i Vinjerock er det viktig at det blir kasta minst mogleg mat. Det er derfor ikkje sikkert at du vil finne alle rettane i grillen og Aasmunds spiskammer til ein kvar tid. Er du usikker, vil tavlene som heng oppe over disken fortelje deg kva me sel akkurat når du er på besøk. Spør oss elles om alt du måtte lure på!" Vinjerock.no

03

Smak63

«Har du tenkt på at stadig flere reiser for å få en smak og en følelse av et reisemål gjennom lokal mat og drikke? Stadig flere søker unike smaksopplevelser preget av det lokale eller regionale kjøkkenet og mattradisjonen og kulturen som ligger bak. Den kulinariske turismen øker og ventes å fortsette å øke med mellom sju og tolv prosent hvert år».


Dette sier Smak 63, som også er et utspring av tidligere nevnte Mat og Drikke langs Nordens grønne belte. En av aktivitetene i dette Interreg-prosjektet har vært å utvikle «Veien til unike opplevelser», en digital veiledning der du som arrangør kan gå trinn for trinn med mål om å utvikle «unike, lønnsomme og bærekraftige opplevelser basert på smaker og tradisjoner i området ditt».


Veiledningen har en metodisk tilnærming, og er bygget opp for at du som arrangør skal ta stegene fra ide, til definering av målgruppe, design av selve opplevelsen og god bevissthet rundt vertskapsrollen. Her er undervisningsmateriell for deg som vi gå i dybden, det er gratis og lett tilgjengelig i egne, tematiske pdf’er (se illustrasjon). Som de selv oppsummerer: Ta utgangspunkt i ideen og opplevelsen du vil lage, velg den beste målgruppa, gi opplevelsen form og krydre den med godt vertskap.

04

Førdefestivalen

Førdefestivalen er Skandinavias største festival for akustisk folkemusikk og presenterer rundt 250 artister fra hele verden på 30 scener gjennom 80-100 ulike festivalarrangement. Festivalen har ca. 26 000 besøkende hvert år.


Førdefestivalen har utviklet matkonseptet «Førde festivalMAT», der målet er å løfte fram lokale råvarer på menyene til eksisterende kafeer og restauranter i Førde under selve festivaluken. Festivalen synliggjør spisesteder med lokalmat på menyen og besøkende kan dermed se etter menyer merket med festivallogoen (illustrasjon), vel vitende om at dette er ensbetydende med god kvalitet og stor grad av lokale råvarer.

05

Peer-Gynt Spelet

I Peer Gynts rike på Gålå, så er ikke en vaffel en vaffel. Det er «Solveigs-vaffel». Arrangører bruker i størst mulig grad lokale underleverandører av mat og drikke. Her kommer vi raskt inn i matkonseptet, men en meny bestående av «bygdabakt kringle, pølser fra Annis Pølsemakeri på Ringebu i lompe fra Øyens Hjemmebakeri på Kvam og lokalprodusert øl fra Lomb Bryggeri».

Hvor får du tak i råvarene

Mange av lokalmatprodusentene i Østfold har nettbutikk eller tar imot bestillinger direkte. Under VM i orientering høsten 2019 bestod menyen utelukkende av lokalmat og drikke fra produsenter i Østfold. Trykk på lenken under og få en oversikt over et lite utvalg av de lokale  leverandørene som ble benyttet under mesterskapet. 

Bra jobba! Da var du gjennom alt!

Vi håper denne veilederen har bidratt til mer bevissthet om mulighetsbildet for å sette lokalmat på menyen, og ikke minst hvilke råvarer som finnes i regionen Østfold.

Lykke til med ditt arrangement!

Vil du vite mer, så finner du info om alle våre medlemmer her
 

Ønsker du veiledning og en sparringspartner når du skal utvikle matkonseptet på ditt arrangement, så ta gjerne kontakt med oss. Vi kan bistå!


En stor takk til Viken Fylkeskommune som bidrar til arbeidet med å spre informasjon, tips og triks om de fantastiske Østfold-råvarene og folka som står bak!

bottom of page