top of page
Guldkorn_SmakPåØstfold_002 (26).jpg

Trinn 2:
Råvarer

Råvarer

01

Merverdi - mat med mening:

Nytelse og matglede skapes ikke bare gjennom smak, lukt og det estetiske uttrykket. Flere og flere forbrukere verdsetter matens:

 • Opprinnelse

 • Produksjonsmetode

 • Sesong

 • Næringsinnhold

Forbrukere søker kunnskap om mat, og gjennom ­kun­­­n­skap øker forventningene til hvordan maten har blitt til og hvordan den har blitt behandlet. Gjør gjerne rede for hvor råvarene kommer fra og hvem som har produ­sert maten. Hvordan overføre din kunnskap om råvaren til publikum? Om råvaren kan spores tilbake til bonden eller produsenten – fortell om det. I stedet for å skrive fetaost, skriv hvilken osteprodusent eller ysteri som osten stammer fra. Hvem har produsert kjøttet? Kyllingen, pølsene eller grønnsakene?

02

Variasjon på menyen: Norske forbrukere blir stadig mer kvalitetsbevisste. Når publikum i tillegg kan velge og vrake i festival- og arrangementstilbud, blir det viktig å skille seg ut i mengden. Det kan man gjøre gjennom matprofilen. Å tilby en variert meny hvor alle kan finne noe som frister, er viktig.

03

Råvarer i sesong: At listen over ulike produksjoner i Østfold er lang, betyr gode muligheter for å fine lokalproduserte råvarer i sesong. Hvilke råvarer er i sesong på det aktuelle tidspunkt du skal ha et arrangement? Velger dere sesongråvarer som svarer til matprofilen, har dere et godt utgangspunkt.

Still dere spørsmålene:

 • Hva er i sesong når dere skal avholde arrangementet?

 • Hvilke råvarer er tilgjengelig lokalt? Regionalt?

 • Hvor kan du få kjøpt de smaksrike, lokale råvarene?

Visste du?

Visste du at Østfold har store produksjoner innenfor alle av norsk jordbruks viktige produkter:

 • 8% av landets grønnsaksarealet i landet ligger i Østfold

 • 19% av landets fjørfe produksjon skjer i Østfold, og vi produserer vi kylling i verdensklasse

 • Vi produserer egg, melk, frukt og bær

 • Vi produserer kjøtt fra både svin og storfe

 • Vi har noen særegne bevaringsraser, slik som Østlandsk rødkolle og Smaalensgås

 • Våre store skogsområder er en skattekiste av bær, sopp, fugler, fisk og vilt og fra havet henter vi fisk og sjømat​​

 

Så her er det mye å velge fra!

 

Holli-15.jpg

Hvor får du tak i råvarene

Som vi har vært inne på - du har mye å velge i. Skal du mette mange munner, har du aktører som Spesialistgrossisten, BAMA, ASKO og TINE du kan handle fra.

Det er flere etablerte kilder der du som arrangør får tips og råd til hva som er i sesong:

 

 

Mange av lokalmatprodusentene i Østfold har nettbutikk eller tar imot bestillinger direkte. Under VM i orientering høsten 2019 bestod menyen utelukkende av lokalmat og drikke fra produsenter i Østfold. Trykk på lenken under og få en oversikt over et lite utvalg av de lokale  leverandørene som ble benyttet under mesterskapet. 

Har du tenkt på?

Visste du at Østfold har 135 store bedrifter innen næringsmiddelforedling? Setter du Idun ketsjup, syltet agurk fra Nora og Buer lomper på menyen er du allerede et godt stykke på vei mot mer lokalmat på menyen på ditt arrangement.

 

Og glem for all del ikke å informere gjestene din om det på menyene. Ketsjup er nemlig ikke bare ketsjup, syltet agurk er ikke bare syltet agurk og lomper er ikke bare lomper.

Lokalt er gull!

Pølse i lompe.jpg

Bra jobba! Er du klar for neste trinn?

bottom of page